synoronews

Ετοιμο το 80% της μελέτης για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο κ...

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, καθώς η νορβηγική PGS, που ανέλαβε τη διεξαγωγή των ερευνών, έχει ολοκληρώσει κατά 80% τη σχετική εργασία.

Η επεξεργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, θα ακολουθήσει ένα δίμηνο ερμηνείας των δεδομένων και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων, δηλαδή ο διαγωνισμός για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.

Αυτά ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους αναδόχους για τις περιοχές σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο που προκηρύχθηκαν για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ, που έχουν γνώση του θέματος, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί αφενός τα οικονομικά μεγέθη που διακυβεύονται είναι τεράστια και αφετέρου οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα δεσμεύσουν τις εξελίξεις για τα επόμενα 40 χρόνια. Συνεπώς για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν σε συνθήκες χρονικής πίεσης.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις που αφορούν εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, για λόγους διαφάνειας, αλλά και για την προστασία των επενδυτών.

Καίριος ο ρόλος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους, σε συνεργασία και με την ιταλική προεδρία που έπεται, είναι η διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου. Επί δεκαπέντε χρόνια, τόνισε ο υπουργός, η διεθνής οικονομική διπλωματία ασχολήθηκε με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία προς την ΕΕ. Ο νότιος διάδρομος υλοποιείται με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

«Οι μέχρι τώρα ενδείξεις ή αποδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα τεκμηριώνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ενεργειακού διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Ήδη ο αγωγός φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας έχει ενταχθεί στα δίκτυα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με τον κάθετο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της χώρας μας σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προσέθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε, τέλος, ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η ενσωμάτωση της νέας Κοινοτικής Οδηγίας που θέτει πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα τις υιοθετήσει.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθηγητής Xρήστος Ροζάκης, ανέφερε ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, κυρίως για περιοχές που δεν βρίσκονται σε απόλυτα ανοιχτή θάλασσα ή μεταξύ των ακτών δύο χωρών που απέχουν μικρές αποστάσεις, όπως συμβαίνει στη Μεσόγειο.

Ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι η νομολογία του διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια από τη χάραξη των ορίων με βάση τη μέση γραμμή στην αναζήτηση της «δίκαιης λύσης».


Πηγή :  ethnos.gr/

Related

blog 8973993460099129016

    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -