synoronews

Καζάνι που βράζει η ανατολική Ουκρανία

Συγκρούσεις με διεκδίκηση αυτονομίας Μετά την Κριμαία, φαίνεται να έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» στην περιοχή. Ο πρόεδρος τη...

Συγκρούσεις με διεκδίκηση αυτονομίας

Μετά την Κριμαία, φαίνεται να έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, τη στιγμή που συγκρούσεις διεξάγονται σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ. Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περάσει και πάλι στην επίθεση στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ και καταλαμβάνοντας την έδρα της αστυνομίας στο Ντονέτσκ.

Εξι ημέρες μετά την πρώτη σειρά επιθέσεων και καταλήψεων, έπειτα από τις οποίες ανακήρυξαν "κυρίαρχη δημοκρατία", οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν σήμερα την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονέτσκ και ένα αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ, όπου ύψωσαν τη ρωσική σημαία, υπό την επευφημίες του πλήθους που φώναζε "Ρωσία, Ρωσία". Φιλορώσοι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα κατέλαβαν επίσης τον έλεγχο του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Κραματόρσκ σε απόσταση περίπου 150 χιλιόμετρα απο τα σύνορα της Ουκρανίας μς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια επιχείρησης κατά των ενόπλων φιλορώσων που έχουν καταλάβει κτήρια της αστυνομίας στην πόλη Σλαβιάνσκ. Θύματα έχει και η πλευρά των αυτονομιστών, χωρίς μέχρι στογμής να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Η παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, έγινε στα πλαίσια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης για να τερματιστεί ο έλεγχος του Σλαβιάνσκ από αυτονομιστές.

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 22 Απριλίου για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στο Κίεβο είναι σαφής επίδειξη συμπαράστασης υψηλού επιπέδου προς την Ουκρανία , ανέφερε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Μείνετε κλεισμένοι στα σπίτια σας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε σήμερα Kυριακή, τους κατοίκους της ανατολικής πόλης Σλαβιάνσκ να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

"Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα", δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως πυροβολισμοί πέφτουν στην πόλη, όμως ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς στο Σλαβιάνσκ είπε πως δεν έχει ακούσει πυροβολισμούς.

Εν τω μεταξύ, Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε "σοβαρή εξέλιξη" την παρουσία στην ανατολική Ουκρανία ανδρών με ρωσικά όπλα και όμοιες στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά, σαν αυτές που φορούσαν οι ρώσοι στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Κριμαία.

Μιλώντας στην εκπομπή του ABC "This Week" η Πάουερ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία φέρουν "σημάδια από ανάμειξη της Μόσχας".

"Θεωρώ ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και αν συνεχιστούν οι ενέργειες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, θα δείτε αύξηση αυτών των κυρώσεων", είπε η Πάουερ.


Τελεσίγραφο από την ουκρανική κυβέρνηση στους φιλορώσους αυτονομιστές

Η ουκρανική κυβέρνηση όρισε προθεσμία μέχρι τις 09.00 τοπική ώρα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντ Τουρτσίνοφ δήλωσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι έχει δώσει εντολή για μεγάλης κλιμάκας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χρησιμοποίηση του στρατού στην ανατολική Ουκρανία είναι μία "εγκληματική διαταγή".

Στην ανακοίνωση καλείται η Δύση να θέσει υπό τον έλεγχό της τη σύμμαχό της ουκρανική κυβέρνηση. "Τώρα αποτελεί ευθύνη της Δύσης να προλάβει έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αναγγέλλει ότι προτίθεται να φέρει το θέμα της Ουκρανίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή : enet.gr

Related

Κόσμος 7425931046331271759

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -