synoronews

Ειδομένη: Μέχρι το Σάββατο θα έχει αδειάσει ο καταυλισμός

Συνολικά μεταφέρθηκαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες σε οκτώ κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα Το αυτονόητο της μεταφοράς των προσφύγων από...

Συνολικά μεταφέρθηκαν πάνω από 2.000 πρόσφυγες σε οκτώ κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα
Το αυτονόητο της μεταφοράς των προσφύγων από τον παντελώς ακατάλληλο καταυλισμό της Ειδομένης σε χώρους οργανωμένους και ελεγχόμενους, εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό... σόου, με τους δημοσιογράφους σε απόσταση χιλιομέτρων και τα αποσπασματικά πλάνα από την ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας που ξεκίνησε την Τρίτη (24/5), να κάνουν το γύρο του κόσμου. Μία διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί συντονισμένα και πριν πολλούς μήνες, μετατράπηκε σε μία ακόμη «σκιώδη» ενέργεια της κυβέρνησης, η οποία, όπως φαίνεται, τόσο καιρό θεωρούσε τους δημοσιογράφους «εμπόδιο» για την υλοποίησή της. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της πρώτης ημέρας, κατά την οποία μεταφέρθηκαν συνολικά πάνω από 2.000 πρόσφυγες, σε οκτώ κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν 2.031 άτομα, εκ των οποίων οι 662 ήταν Σύροι, οι 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με 42 λεωφορεία.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι και να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος, Ανέστη Σαχπελίδη, η σιδηροδρομική γραμμή θα δοθεί προς χρήση πιθανότατα την Παρασκευή (27/5), καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής από την αστυνομία.

Την επαναλειτουργία της γραμμής την Παρασκευή επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο σταθμό ΣΚΑΪ. «Τις πρώτες ώρες της επιχείρησης η αστυνομία έκρινε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω καθώς αυτό δεν βοηθά. Δεν υπάρχει απαγόρευση Εγώ είδα εικόνα. Θεωρώ ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιχείρηση. Ποιες είναι οι περιοχές, είναι οι έξι στεγασμένοι χώροι και δύο που είναι με σκηνές. Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες θα ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη», υπογράμμισε.

Ειδομένη: Δείτε από ελικόπτερο την επιχείρηση εκκένωσης

Με ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης επιχειρεί η ΕΛΑΣ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εν κρυπτώ επιχείρηση των ανδρών των ΜΑΤ για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης.

Έχοντας αποκλείσει όλους τους δημοσιογράφους - πλην των κρατικών μέσων ενημέρωσης της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τον καταυλισμό η ΕΛΑΣ απομακρύνει με αργούς ρυθμούς τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν για δεκάδες ημέρες στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Στα μακρινά πλάνα από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ εμφανίζονται μετανάστες να επιβιβάζονται στα δεκάδες λεωφορεία που έχουν επιστρατευθεί για τη μεταφορά τους σε άλλες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργία στο χώρο ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή.

Την ίδια ώρα ξένη δημοσιογράφος «ντύθηκε» μετανάστρια για να ξεγελάσει την ΕΛ.ΑΣ. και να παραμείνει στον καταυλισμό προκειμένου να καταφέρει να καταγράψει εικόνες από την επιχείρηση εκκένωσης.

Μάλιστα ο ανταποκριτής της Bild στην Ειδομένη Paul Ronzheimer, o oποίος κατάφερε να παραμείνει στον καταυλισμό παρά την απαγόρευση στους δημοσιογράφους απομακρύνθηκε από την ελληνική αστυνομία όπως και ο ίδιος έγραψε στο Twitter του. Ο δημοσιογράφος με αναρτήσεις του στο Twitter εξήγησε την περιπέτεια που είχε με τους Έλληνες αστυνομικούς στην Ειδομένη. «Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν θα με οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Εδώ πραγματικά δεν λειτουργεί τίποτα», γράφει επικρίνοντας με καυστικό τρόπο όπως το συνηθίζει η εφημερίδα του. «Οι Έλληνες αποφάσισαν τώρα. Θέλουν να με οδηγήσουν μακριά από το στρατόπεδο, αλλά να μην με οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο 30χρονος δημοσιογράφος έχει στην πατρίδα του τον τίτλο του πλέον αντιπαθητικού ανταποκριτή στην Ελλάδα.

Πηγή : protothema.gr

Related

blog 5817120049489742483

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -