synoronews

Ξεπερνώντας την μελαγχολία του Σεπτέμβρη! [music video]

Ben Goossens Surrealist photographer Ματίνα Λαγουδάκη Ψυχολόγος MSc Γ ια όσους οι «μπαταρίες» τους δεν γεμίζουν με λίγες μέρες...

Ben Goossens Surrealist photographer
Ματίνα Λαγουδάκη
Ψυχολόγος MSc

Για όσους οι «μπαταρίες» τους δεν γεμίζουν με λίγες μέρες διακοπών…

Και ξαφνικά ήρθε πάλι ο Σεπτέμβρης και για αρκετούς έφερε μαζί του και μια αδιόρατη θλίψη για το καλοκαίρι που έφυγε. Παρά το γεγονός ότι λόγω της κρίσης, οι διακοπές φέτος για πολλούς ήταν περιορισμένες ή ακόμα και μηδαμινές, ωστόσο το καλοκαίρι για όλους συνδυάζεται με χαλαρότητα, καλύτερη διάθεση, ανεμελιά και συνήθως λιγότερες υποχρεώσεις.

Και ενώ υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι γυρνώντας από τις διακοπές έχουν γεμίσει τις «μπαταρίες» τους και είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τον επερχόμενο χειμώνα, υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που μετά τη λήξη των διακοπών τους ή όταν τελειώνει το καλοκαίρι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και εμφανίζουν συμπτώματα αυτού που έχει ονομαστεί «Σύνδρομο Επιστροφής από τις Διακοπές» ή «Σύνδρομο Άγχους Μετά τις Διακοπές» (Post-VacationSyndrome). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή στρες, η οποία εκδηλώνεται ύστερα από ξεκούραστες περιόδους της ζωής μας, συνήθως ύστερα από μικρές ή μεγάλες «αποδράσεις» και μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια της κατάθλιψης.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση του όρου αυτού στις διεθνείς ταξινομήσεις, το σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές φαίνεται ότι πλήττει πολλούς ανθρώπους και όταν συνυπάρχει με άλλες ψυχολογικές διαταραχές χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες από το σύνδρομο αυτό υποφέρει ένας στους τρεις Ευρωπαίους, ενώ τα άτομα που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ευαισθησία είναι 20 έως 45 ετών.

Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα που δυσκολεύονται στη διαχείριση των αλλαγών στη ζωή τους, που είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, που δεν αντλούν ιδιαίτερη ικανοποίηση από την εργασία και την καθημερινότητά τους, καθώς και αυτά στα οποία απουσιάζει ένας υποστηρικτικός κύκλος ανθρώπων.

Με τον όρο «Σύνδρομο της Επιστροφής από τις Διακοπές» νοείται μια γενικότερη αίσθηση δυσφορίας και έλλειψη ικανότητας προσαρμογής στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο και ένταση στον καθένα και συνήθως εμφανίζεται τις πρώτες μέρες της επιστροφής στη δουλειά.

Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν αίσθημα σωματικής και ψυχικής κόπωσης, μελαγχολία, έλλειψη κινήτρου ως και απέχθεια για οποιαδήποτε εργασία, ακόμα και σκέψη για δουλειά, αδικαιολόγητο στρες και εκνευρισμό. Πέρα από τις ψυχικές διαταραχές μπορούν να εμφανιστούν και οργανικά συμπτώματα, όπως κούραση, διαταραχές στο ύπνο, ανορεξία, μειωμένη ή ανύπαρκτη ικανότητα συγκέντρωσης ή ακόμα και μυϊκοί πόνοι. Τα συμπτώματα αυτά είναι καταθλιπτικού τύπου, αντιδραστικά στις συνθήκες αλλαγής και παροδικά. Τείνουν να μειώνονται όσο το άτομο καταφέρνει και προσαρμόζεται στην καθημερινή του ζωή, ανταποκρινόμενο σταδιακά στις ευθύνες του.

Συστάσεις για ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα

  • Η ομαλή προσαρμογή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Θα πρέπει, δηλαδή, καταρχήν να επιτρέπουμε στον εαυτό μας ένα διάστημα 2-3 ημερών, για να μεταβούμε ξανά στην εργασιακή μας πραγματικότητα. Σε πολλούς βοηθάει να επιστρέψουν στη δουλειά Τρίτη παρά Δευτέρα, λόγω της αίσθησης ότι η εβδομάδα είναι μικρότερη. Επίσης, έχει φανεί βοηθητικό να τακτοποιούμε άμεσα τα πράγματα και τις βαλίτσες μας, καθώς και να φτιάχνουμε το χώρο μας, ώστε να μπαίνουμε ευκολότερα στο πρόγραμμά μας.

  • Ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει στην ομαλότερη επιστροφή. Πριν φύγει κάποιος για διακοπές καλό είναι να οργανώσει τις εκκρεμότητές του, καθώς και να καθορίσει τις προτεραιότητές του στην επιστροφή.

  • Οργανώστε μια ομάδα «ομοιοπαθών» συναδέλφων, με τους οποίους αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές το να μοιράζεται κανείς τις σκέψεις του βοηθάει πολύ στη λύση του προβλήματος. Εξάλλου, πολύ σημαντικό στη θεραπεία του συνδρόμου της επιστροφής είναι και το γέλιο, που ενεργοποιεί τις βήτα-ενδορφίνες, αλλά πρακτικά και την παραγωγικότητα.

  • Εφόσον υπάρχει δυνατότητα, καλό θα ήταν οι μέρες άδειας να χωρίζονταν σε 2 διαστήματα, καθώς οι μεγάλης διάρκειας διακοπές δυσχεραίνουν την προσαρμοστικότητά στη δουλειά, ενώ και η σκέψη ότι δεν απομένει άλλος χρόνος για ξεκούραση δημιουργεί επιπρόσθετο στρες.

  • Οι διακοπές δεν μπορούν να αποτελούν την μοναδική μας διαφυγή από μια καθημερινότητα που μας εξοντώνει. Δεν είναι υγιές για έναν άνθρωπο να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής τη μισή χρονιά για τις διακοπές που θα έρθουν και την άλλη μισή να στεναχωριέται που τελείωσαν. Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή του συνδρόμου PVS, αλλά και πολλών άλλων συνδρόμων, είναι η καθημερινή διαχείριση του στρες και η ενασχόληση με δραστηριότητες που προσφέρουν ικανοποίηση. Το μυστικό είναι να μη περνάμε μεγάλες περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Μικρές εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για όποιον είναι εφικτό, συναντήσεις με φίλους, βόλτες στην φύση, αλλά και εύρεση νέων ασχολιών και χόμπι είναι τρόποι που προσφέρουν ικανοποίηση και ευεξία.
Αν και στους περισσότερους ανθρώπους το σύνδρομο της επιστροφής από τις διακοπές επικεντρώνεται σε παροδικής διάρκειας μελαγχολία, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν τα συμπτώματα συνοδεύονται από άλλη διαταραχή (κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή κτλ) ή αν τα συμπτώματα εμμένουν, η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη.

Ίσως τελικά αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να δούμε πόσο πραγματικά ευχαριστημένοι είμαστε από τη ζωή μας και από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι αν αντλούμε ικανοποίηση από τη δουλειά μας, αν περνάμε όμορφα με τους ανθρώπους της ζωής μας, αν εκμεταλλευόμαστε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας, τότε η θλίψη μετά τις διακοπές θα είναι πολύ μικρότερη και θα διαρκεί λίγο.

Για όσους η θλίψη του Σεπτέμβρη σας βρήκε ξανά απροετοίμαστους, μην νιώθετε ενοχές. Σε πείσμα της διάχυτης μελαγχολίας που τον συνοδεύει, εσείς κρατήστε την καλύτερη εικόνα του φετινού καλοκαιριού και Καλό μας Φθινόπωρο!

*Xristin-aki.-*


Πηγή : edujob.gr

Related

blog 4862713171270237990

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -