synoronews

Τσίπρας: Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Δύο χρόνια από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημ...

Δύο χρόνια από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία τιτλοφορείται «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».

«Προτιμά να ασκεί αντιπολίτευση μέσω Instagram» είναι η πιο χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού για τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού, όπως σημειώνει, δεν έχει κάνει ούτε μία ερώτηση για την «Ώρα του πρωθυπουργού».

Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης με ορισμένα ΜΜΕ αναφέρει κατά λέξη: «Άλλο η ελευθερία του Τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής».

Ερωτηθείς για τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αντίθετος, όχι γιατί τις φοβάται, όπως διευκρινίζει, αλλά γιατί «τώρα δεν έχουν κανένα νόημα». Άλλωστε, «πάντα ήμασταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά τις εκλογές τις κερδίζαμε», σημειώνει.

«Όχι άλλα μέτρα»

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του απαντά για το ενδεχόμενο νομοθέτησης νέων μέτρων ως εξής: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». Εξάλλου, «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα υπό αίρεση δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Εν τέλει, «δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

Καλεί, μάλιστα, το ΔΝΤ να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το πρόγραμμα, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση έναντι των παράλογων, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτημάτων του Ταμείου.

Πυρά κατά Μητσοτάκη - Σαμαρά - Βενιζέλου - Παπανδρέου

«Επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς θεωρεί ότι έχει δίκιο το ΔΝΤ και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μας ζητάει. Εμείς έχουμε σαφή θέση πως δεν πρέπει. Και δεν θα το κάνουμε» σημειώνει. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός λέει πως δεν είναι βέβαιος ότι η ΝΔ εννοεί τα περί εκλογών. «Εναλλακτικό σχέδιο δεν έχει και το μόνο που υπόσχεται είναι ότι θα τα δεχθεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές» αναφέρει. Συμπερασματικά, «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα θα έχει βγει οριστικά από την κρίση».

Παράλληλα, περιγράφει το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια «πυρηνική Ευρώπη», δηλαδή Ευρωζώνη ισχυρά οικονομικών κρατών, και πώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν φροντίσει από πριν να εξωθηθεί σε παραίτηση η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, υπό τον εκβιασμό της εξόδου από το ευρώ. Ωστόσο, «αυτό που δεν λογάριασαν ήταν ο λαϊκός παράγοντας: η ζωή απέδειξε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει ή τις ρίχνει ο λαός».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί επίσης κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, διότι δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο, υπεραμύνεται της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, αφού ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή».

Και μάλιστα, όπως λέει, «με όρους που για πρώτη φορά δίνουν ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, με λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία».

Τι αναφέρει για το δημοψήφισμα

Όμως, ο πρωθυπουργός αντιδρά όταν ακούει ότι θα προτιμούσε να υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, όπως διατείνονται κάποιοι… «Έχω ακούσει πολλές φορές αυτήν την ανοησία» λέει, για να προσθέσει: «Αν είχε επικρατήσει το "ναι", δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε», υπό την έννοια ότι στην περίπτωση αυτή «το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος». Άλλωστε, «ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια…» συμπληρώνει.

Ερωτηθείς αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικός: «Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία» υποστηρίζει, προσκομίζοντας τα επιχειρήματα της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας ευρύτερα. «Ούτε πιστεύω ότι αποτελεί λύση το να φύγει (σ.σ.: η Ελλάδα) από το ευρώ, αλλά να μείνει το ΔΝΤ» σημειώνει.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πια μόνη στη διαπραγμάτευση, ενώ υπογραμμίζοντας τη μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και επικαλούμενος την προσεχή 2η Σύνοδο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου λέει: «Αυτό είναι μια δική μας επιτυχία, που αλλάζει η γεωγραφία των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη».

«Ένα παραμύθι χωρίς δράκο»

Ερωτηθείς όμως για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο». Και, όπως επισημαίνει, «στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και τις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη».

Στην καταστροφολογία των πολιτικών του αντιπάλων αντιτείνει τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, με την πρόσθετη επισήμανση: «Μας κατηγορούν ότι χρεώσαμε την Ελλάδα 80 δισεκατομμύρια και αναφέρονται στο δάνειο που πήραμε για να αποπληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα. Κρύβουν, όμως, τεχνηέντως ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν συνιστά επιπλέον χρέος».

Απολογισμός

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας κάνει αναλυτικό απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, τονίζοντας: «Για όλα αυτά είμαστε περήφανοι, αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα».

Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, με αφορμή και το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναδείχθηκαν (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), για να καταλήξει ότι «η μάχη τώρα συνεχίζεται και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη».

Τέλος, για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Δηλώνει, ωστόσο, έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, «εάν διαφανεί ότι υπάρχει έδαφος». Και μάλιστα, όπως επισημαίνει, «χωρίς εκπτώσεις στις αρχές μας, αλλά και χωρίς φοβικότητα και υπεκφυγές».


Πηγή : 

Related

blog 6567546879868003638

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -