synoronews

H Αποκάλυψη των Μυστικών της Τελομεράσης στην Αντιγήρανση και στον Καρκίνο!

Δρ. Ιωάννης Τολιόπουλος Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Μεταδιδάκτωρ της ανοσολογίας της Αναπαραγωγικής Ιατρικής Σ τη σημερινή επ...

Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Μεταδιδάκτωρ της ανοσολογίας της Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Στη σημερινή εποχή γίνεται πολύς λόγος για την επάρατη νόσο, αλλά και για βιολογικούς δείκτες που συνεισφέρουν στην εργαστηριακή απόδειξη της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας του σύγχρονου ανθρώπου. Ένας από αυτούς τους σημαντικούς δείκτες είναι και η τελομεράση, ένα ένζυμο που είναι ο κύριος ρυθμιστής του μήκους του τελομερούς του ανθρώπινου χρωμοσώματος {1,2}

Ο J. Muller και η Barbara Mc Clintoc περιέγραψαν τα τελομερή στις αρχές του 1930 (σύνθετη ονομασία από τη λέξη «τέλος» και «μέρος») σαν προστατευτική ασπίδα του γενετικού κώδικα (DNA), που είναι η τελική απόληξη του κάθε άκρου των χρωμοσωμάτων μας. Η παντελής έλλειψη του τελομερούς οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο {3}

Η σημασία των βιολογικών αυτών δεικτών είναι πολύ μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα στο 2009 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής σε τρεις επιστήμονες (Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider and Jack W. Szostak) για τις σημαντικές μελέτες τους ως προς τη δομή, λειτουργία και τις επιπτώσεις της τελομεράσης και των τελομερών στο κύτταρο 4.

Σήμερα, πάρα πολλοί ερευνητές προσπαθούν να διαλευκάνουν τα μυστικά της τελομεράσης και πιστεύουν ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός στον καρκίνο και στην αντιγήρανση. Η τελομεράση εργάζεται συντηρώντας και επισκευάζοντας τα μήκη των τελομερών των χρωμοσωμάτων προσθέτοντας επαναλαμβανόμενα μικρά τμήματα DNA ώστε να προλάβει την καταστροφή και απώλεια του γενετικού υλικού κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης. 

Στα εμβρυϊκά αρχέγονα κύτταρα (embryonic stem cells) και άλλα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται συχνά, η τελομεράση είναι πολύ ενεργής, αλλά σχεδόν πλήρως ανενεργής στα φυσιολογικά ενήλικα κύτταρα και έτσι δεν μπορεί να προλάβει τους κινδύνους της συνεχούς εκφύλισης. Όμως, στα καρκινικά κύτταρα η ικανότητα ενεργοποίησης της τελομεράσης συχνά επανακτάται

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συχνή άσκηση και η υγιής δίαιτα μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης, που πιστεύεται ότι προστατεύει από την κυτταρική γήρανση. Ο καθηγητής Dean Ornish και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια μελέτη στο Ινστιτούτο της προληπτικής ιατρικής της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α. για να διαπιστώσουν, εάν κατά τη διάρκεια έντονων αλλαγών τρόπου ζωής θα προκαλούνταν αύξηση της δράσης της τελομεράσης σε περιφερικά μονοπύρηνα κύτταρα (PBMC). 

Οι 24 συμμετέχοντες έλαβαν μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συμπληρώματα βιταμινών και λιπαρά ψαριών, και ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης περιλαμβάνοντας γυμναστική, έλεγχο του στρες, τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αύξηση της τελομεράσης κατά μέσο όρο 29%. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αύξηση αυτή της τελομεράσης συνδέθηκε και με μείωση στην «κακή χοληστερίνη» LDL και στην ψυχολογική εξάντληση {5}.

Από την άλλη μεριά, η τελομεράση αποδείχθηκε ότι εμπλέκεται στη δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων και στο 90 % των καρκινικών όγκων, αλλά μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της δομής του ενζύμου παραμένει ένα μυστήριο. Εξαιτίας αυτού, «η τελομεράση θεωρείται ευρύτερα ο πρώτος στόχος για την ανάπτυξη καινούργιων θεραπειών εναντίων του καρκίνου», πιστεύει ο αναπληρωτής καθηγητής Μανώλης Σκορδαλάκης, στο Ινστιτούτο Wistar της Φιλαδέλφιας των Η.Π.Α. 

Σε μελέτες που πραγματοποίησε ο καθηγητής διαπίστωσε ότι η τελομεράση εκτός από το ρόλος της στον καρκίνο, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και στην αντιγήρανση. Όταν η τελομεράση είναι αδρανής, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ενήλικα κύτταρα, τα κύτταρα γίνονται ασταθή και πεθαίνουν στο τέλος. Αλλά, όταν ενεργοποιείται η τελομεράση τα κύτταρα συνεχίζουν την διαίρεσή τους και την επιβίωσή τους. Για αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συντηρώντας την τελομεράση κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινούργιες αντιγηραντικές θεραπείες. 

Ο καθηγητής Σκορδαλάκης και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα γονίδιο από σκαθάρια το οποίο θα μπορούσε να παράγει μεγάλες ποσότητες τελομεράσης σε σταθερό ρυθμό. Στη μελέτης τους, διαπίστωσαν ότι το γονίδιο από τα σκαθάρια μπορούσε να εκφράσει την τελομεράση στις απαραίτητες ποσότητες και αυτό ήταν μια σημαντική ανακάλυψη. Έπειτα, χρησιμοποιώντας κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν καλύτερα την τρισδιάστατη δομή της ενεργής περιοχής της τελομεράσης, το οποίο είναι σημαντικό επίτευγμα για περαιτέρω μελέτες βασισμένες στο ενεργό κομμάτι της τελομεράσης {6}.

Για τους παραπάνω λόγους, η εξέλιξη της έρευνας στην τελομεράση αναμένεται να είναι ραγδαία αν αναλογιστούμε ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και άλλα κύτταρα που έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται συχνά. Επιπλέον, και στη χώρα μας η οποία είναι πλούσια σε φυτική βλάστηση, θα μπορούσε να γίνει διερεύνηση επιπέδων τελομεράσης στον τομέα της αντιγήρανσης χρησιμοποιώντας τον φυσικό της πλούτο. Δηλαδή, θα μπορούσαν να διερευνηθούν ποια από τα εκχυλίσματα φυτών ενεργοποιούν και σταθεροποιούν τα επίπεδα της τελομεράσης στα κύτταρα έτσι ώστε να αυξάνεται το επίπεδο της επιβίωσης του ανθρώπινου οργανισμού στον πλανήτη.

Συμπέρασμα: Ο απλός πολίτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός στο θέμα της υγείας και να επιλέγει τους θεραπευτές του με επιστημονικά και ηθικά κριτήρια για να εξασφαλίσει την υγεία του σε μέγιστο ποσοστό.

Βιβλιογραφία

{1}. Blasco MA. Mammalian telomeres and telomerase: why they matter for cancer and aging. Eur J Cell Biol. 2003;82:441-446.

{2}. Shay JW, Zhou Y, Hiyama E, et al. Telomerase and cancer. Hum Mol Gen. 2001;10:677-685.

{3}. Greider CW, Blackburn EH. Telomeres, telomerase and cancer. Sci Am. 1996;2:92-97.

4. http://biology.suite101.com/article.cfm/telomeres_and_telomerase_in_biology#ixzz0fE9jhdjv.

{5}. Ornish D, Lin J. Deubenmier J, Weidner G, Epel E, Kemp C, Magbanua MJM, Marlin R, Yglecias L, et al. Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study. The Lancet Oncology. Early Online Publication, September 2008. DOI:10.1016/S1470-2045(08)70234-1.

{6}. Skordalakes E. Telomerase structure paves the way for new cancer therapies. Future Oncol. 2009 Mar;5(2):163-7. Review.

Πηγή   

Related

blog 1494621705562555061

Δημοσίευση σχολίου

emo-but-icon

Follow Us

Translate This Page

Hot in week

Recent

Comments

Google+ Badge

Εγγραφη στην Payoneer

Εγγραφη στην Payoneer
Ψάχνετε έναν πιο απλό τρόπο για να πληρώνεστε από εταιρείες του εξωτερικού; Κερδίστε $25 όταν κάνετε εγγραφή στην Payoneer χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο που σας προτείνω.

Αναγνωστες

Επισκευές H/Y - Laptop

προτεινομενη αναρτηση

Μην έχετε δεδομένη τη ζωή σας, ούτε τους ανθρώπους σας.

Να προσέχετε τους εαυτούς σας! Να σας αγαπάτε ! Να δίνετε μέχρι εκεί που μπορείτε, να μη νιώθετε τύψεις όταν ξεμένετε από ενέργεια και...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...

Δημητρης Λιαντινης: Να ...
Κανείς δεν είναι πλούσιος αν είναι άκληρος και καμία δεν είναι ωραία όταν είναι ανόητη και κανένας δεν είναι ...

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη

Καθε στιγμη ειναι μια μαχη
Μάθε να θέτεις συγκεκριμένους στόχους που ετοιμάζουν «άπιαστους» σκοπούς, δηλαδή σκοπούς που σε υπερβαίνουν ...

Αρχειοθηκη ιστολογιου

οι ανθρωποι της ζωης μου !

οι ανθρωποι της ζωης μου !
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν με άστρο, για να ξεχωρίζουν. Που δεν περνούν απαρατήρητοι ...

μια γυναικα με βαθος !

μια γυναικα με βαθος !
Δεν είναι ο κάθε άντρας αρκετά δυνατός ώστε να διαχειριστεί μια γυναίκα με βάθος...

Φτανει που ονειρευομαστε...!

Φτανει που ονειρευομαστε...!
Ζηλεύει κάποιος αυτόν που έχει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τον φτάσει. Όταν κάτι είναι πολύ πολύ μακριά από τα δικά του μέτρα δεν το ζηλεύει...

blogoΘεαση

item