synoronews

Ο «Μεσσίας» των σκουπιδιών δεν κατοικεί στο δήμο Φυλής: τι (δεν) λέει το Σχέδιο της διοίκησης Παππού για τα απορρίμματα

Άγνοια, ψέμα ή υποκρισία; Ότι και αν έκρυβε ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε ο δήμαρχος Φυλής να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις ...



Άγνοια, ψέμα ή υποκρισία; Ότι και αν έκρυβε ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε ο δήμαρχος Φυλής να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη στάση του στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν ήταν, σίγουρα, ούτε ενδεδειγμένος, ούτε πειστικός.
«Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» είπε Χρήστος Παππούς στο δημοτικό συμβούλιο, επικαλούμενος τη σχετική ρήση του Ιησού Χριστού στους μαθητές του, αγνοώντας ωστόσο τρία σημαντικά πράγματα: ότι η ιστορία δε θα καταγράψει ποτέ τους «Μεσσίες» των σκουπιδιών, ότι οι αλλεπάλληλες (λεκτικές και πρακτικές) παλινωδίες του δεν πείθουν κανέναν και ότι οι ιστορικές περίοδοι δεν ολοκληρώνονται με εξαγγελίες αλλά με γεγονότα.

Επιπλέον, με το αίτημά του να υπερψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο το Σχέδιο απόφασής που κατέθεσε, έδινε την εντύπωση ότι έβγαζε τη «γλώσσα» στην αντιπολίτευση και, παράλληλα, θεωρούσε ότι ο κάθε κάτοικος αυτού του δήμου έχει μνήμη «χρυσόψαρου» και συνεπώς προσφέρεται για «δούλεμα».

Τι περιέχει, όμως, μέσα στις λίγες γραμμές του, το Σχέδιο απόφασης και γιατί απορρίφθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση; Τι αναφέρει (και τι δεν αναφέρει) η ετεροχρονισμένη απόφαση που έφερε η διοίκηση του δήμου Φυλής και αφού πρώτα, στα αρμόδια όργανα, έχει ψηφίσει τα πάντα; Που είναι η άγνοια, που το ψέμα και που η υποκρισία;

Λέει, λοιπόν, το Σχέδιο Απόφασης:

– Δε δεχόμαστε καμία επέκταση της χωματερής και των εγκαταστάσεων της. Για όσο διάστημα λειτουργεί ο ΧΥΤΑ με την σημερινή του μορφή να γίνεται πλήρης και άμεση χωματοκάλυψη των απορριμμάτων και σωστή λειτουργία του εργοστασίου με τήρηση των προδιαγραφών, ώστε να μηδενιστεί η δυσοσμία στην περιοχή.

Υποκρισία 1η: Η διοίκηση του δήμου έχει δεχθεί ουσιαστικά συνέχιση της χωματερής και των εγκαταστάσεων, διότι ψήφισε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση άλλων ΧΥΤΑ –ΧΥΤΥ. Ως εκ τούτου, η μοναδική λύση στο λεκανοπέδιο παραμένει η Φυλή.

-Να μην γίνει επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ. Το εργοστάσιο να δέχεται τα απορρίμματα μόνο του Δήμου Φυλής

Υποκρισία 2η: Ψηφίζοντας τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ (και μάλιστα δυο φορές) ψήφισε την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στους 450.000 τόνους. Πρόσφατα δε, στην Ε.Ε του Συνδέσμου αποφάσισε και τη διαιώνισή του, αφού ενέκρινε την πρόταση εκσυγχρονισμού στο ΕΠΕΡΑΑ, που σημαίνει μεγαλύτερη δυναμικότητα και, τουλάχιστον, άλλα 20 χρόνια λειτουργίας. Επιπλέον, το εργοστάσιο δε μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα απορρίμματα του δήμου Φυλής, καθώς η ελάχιστη ποσότητα για τη λειτουργία του είναι 40 τόνοι την ώρα (μόνο για το ένα από τα τρία module) ενώ ο δήμος έχει αποκομιδή 40 τόνους την ημέρα: Συνεπώς, για να λειτουργήσει το ΕΜΑΚ απαιτείται η σύμπραξη άλλων 9 δήμων του μεγέθους του δήμου Φυλής, δηλαδή 400 τόνοι την ημέρα ενώ για την πλήρη λειτουργία του απαιτούνται 1200 τόνοι απορριμμάτων την ημέρα (3χ400).

-Να καταρτισθούν και υλοποιηθούν άμεσα προγραμματικές συμβάσεις με τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων του ΤΕΛ-ΑΒΙΒ για παροχή τεχνογνωσίας στον Δήμο Φυλής και στους φορείς που θα εκπονήσουν τις μελέτες κατά τα πρότυπα της ανάπλασης της χωματερής του Ισραήλ

Άγνοια 1η: Δε γνωρίζει ο δήμαρχος Φυλής ως μέλος της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, ότι ο Σύνδεσμος όχι μόνο είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση αλλά πρέπει να διασφαλίσει και τα απαραίτητα κονδύλια βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας;

–Να απαιτήσουμε την άμεση παραχώρηση των ήδη ανενεργών κυττάρων του ΧΥΤΑ στον Δήμο Φυλής.

Άγνοια 2η: Δε γνωρίζει ο δήμαρχος Φυλής ότι ο δήμος δε μπορεί να εκτελέσει έργα σε απαλλοτριωμένους χώρους και, ως εκ τούτου, δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί παρά μόνο μετά από έγκριση και παραχώρηση από τον ΕΔΣΝΑ και τα συναρμόδια υπουργεία;

–Να προωθήσουμε στο νέο Γ.Π.Σ που εκπονείται στον Δήμο την αλλαγή χρήσης των εδαφικών εκτάσεων του ΧΥΤΑ

Άγνοια 3η: Δε γνωρίζει ο δήμαρχος Φυλής πως όχι μόνο δε μπορεί να αλλάξει χρήση ο χώρος, καθώς μετά την αποκατάσταση επανέρχεται στην προτέρα κατάσταση – δηλαδή δασική έκταση ως ήταν – με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους αλλά μπορεί να έχει μόνο Κοινωφελή σκοπό;

–Να γίνει πρόσκληση από τον Δήμο για διενέργεια διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της χωματερής

Άγνοια 4η: Προτείνει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ανάπλαση της χωματερής στα πρότυπα της Χιρίγια, επιλεκτικά τρία ελληνικά πανεπιστήμια, (εκθέτοντας ονομαστικά αντίστοιχους καθηγητές) για την εκπόνηση των μελετών της ανάπλασης και ταυτόχρονα μιλά για προγραμματική σύμβαση με το Τελ Αβίβ. Δηλαδή, τα ελληνικά πανεπιστήμια τι ακριβώς θα προτείνουν στο δήμο Φυλής; Ότι πρέπει να προκριθεί για την ανάπλαση το Τελ-Αβίβ; Προκαταλαμβάνει, δηλαδή, την απόφασή τους; Και τότε γιατί χρειάζεται τις μελέτες τους; Για να επικυρώσουν αυτό που έχει ήδη αποφασίσει;

–Να δοθεί εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο για να χειριστεί το θέμα της χρηματοδότησης της ανάπλασης της χωματερής στην Κομισιόν, το Οικονομικό τμήμα του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος, την Ελληνική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής

Ψέμα 1ον: Κανένα έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν δε συμφωνήσουν ΕΔΣΝΑ και συναρμόδια υπουργεία.

– Να εξαιρεθούν τα λατομεία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας από χώροι ΧΥΤΙ ή κάθε άλλη παρεμφερή με την διαχείριση των απορριμμάτων, χρήση και να επιτραπεί στον Δήμο η χρησιμοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς.

Ψέμα 2ον : Ο ΠΕΣΔΑ, τον οποίο ψήφισε ο Χρήστος Παππούς, συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του λατομείου Μουσαμά ως χώρου ΧΥΤΥ για το υπόλειμμα από το εργοστάσιο ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ). Συνεπώς λατομεία και εργοστάσιο συνεχίζουν ακάθεκτα τη λειτουργία τους.

–Να δοθεί εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο να παρουσιάσει τις θέσεις του Δήμου σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάπλαση της χωματερής στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, καθώς επίσης να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη του Αρχαίου Τείχους του Δέματος.

Ψέμα 3ον: Ο λαός της περιοχής, μαζί με τον ίδιο το Χρήστο Παππού κατά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2012 και τη σημερινή αντιπολίτευση έχουν ήδη παρουσιάσει τις θέσεις τους – συγκεκριμένες και μετρήσιμες:

  • Να δοθεί από τον ΕΔΣΝΑ, τα συναρμόδια υπουργεία, τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (που έγινε μάλιστα και επίτιμος δημότης Φυλής) αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα η αποκατάσταση και εξυγίανση, η οποία θα ολοκληρωθεί με την πλήρωση και του τελευταίου κυττάρου.
  • Να περιλαμβάνει η αποκατάσταση την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που δεν έχουν σχέση με τη μεταφροντίδα της περιοχής.

Ωστόσο, το αποκορύφωμα της υποκρισίας ή της άγνοιας στο Σχέδιο απόφασης βρίσκεται στον επίλογο του: ενώ διαφωνεί πλήρως με τον ΠΕΣΔΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι συμφωνεί!

Και εις ανώτερα…

Πηγή : doxthi.gr

Related

blog 6689990842150894289

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -