synoronews

Πώς η 5ωρη εργασία βοήθησε αυτήν την εταιρεία να αναπτυχθεί

Φανταστείτε να εργαζόσασταν μόνο πέντε ώρες τη μέρα και πάλι να παίρνατε τον ίδιο μισθό με αυτόν του κλασσικού οχτάωρου. Αυτήν ακριβ...

Φανταστείτε να εργαζόσασταν μόνο πέντε ώρες τη μέρα και πάλι να παίρνατε τον ίδιο μισθό με αυτόν του κλασσικού οχτάωρου.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα προσφέρει ένας επιχειρηματίας στις ΗΠΑ στους εργαζόμενούς του και όπως δηλώνει στο CNBC, οι υπάλληλοί του είναι ευτυχισμένοι και η επιχείρησή του αναπτύσσεται.

"Τους παρέχω έναν τον τρόπο ζωής όπου η εργάσιμη εβδομάδα τους είναι καλύτερη από ότι μία εβδομάδα διακοπών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά το ζήτημα είναι ότι πρέπει να βρεις πώς να είναι παραγωγικοί" λέει ο Stephan Aarstol ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tower Paddle Boards.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι ώρες είναι λιγότερες, ο φόρτος εργασίας παραμένει ο ίδιος.

Ο Stephan Aarstol καθιέρωσε την 5ωρη εργάσιμη ημέρα πριν από 1,5 χρόνο περίπου. Οι υπάλληλοι του εργάζονται από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα, δουλεύοντας συνολικά 25 ώρες την εβδομάδα.

Ο μέσος Αμερικανός εργάζεται περίπου 44 ώρες σε μία συνηθισμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε η Gallup τον Αύγουστο. Όμως η μεγαλύτερη εργάσιμη ημέρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνει περισσότερη δουλειά, διευκρινίζει ο S. Aarstol μιλώντας στο CNBC. Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι κάνουν δουλειά δύο έως τριών ωρών σε μία εργάσιμη ημέρα που διαρκεί από 8 έως 10 ώρες.

"Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στους ανθρώπους επομένως έχουμε γίνει ένα τεμπέλικο εργατικό δυναμικό" υποστηρίζει. Καθώς οι υπάλληλοί του έχουν μεγαλύτερη χρονική πίεση για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο παραγωγικοί, υποστηρίζει.

Ποια είναι η Tower Paddle Boards

Ο Stephan Aarstol ίδρυσε το 2010 την Tower Paddle Boards η οποία πωλεί σανίδες για θαλάσσια σπορ, αλλά η εταιρεία του απογειώθηκε το 2012 όταν ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban επένδυσε 150.000 δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 30%. Εκείνη την εποχή η εταιρεία είχε πωλήσεις 100.000 δολ. από ιδρύσεώς της. Ωστόσο το στοίχημα του Cuban απέδωσε. Από την επένδυσή του και μετά η εταιρεία έχει καταγράψει περισσότερα από 20 εκατ. δολ. σε πωλήσεις. Σύμφωνα με τον Aarstol ο Cuban είχε απόδοση περίπου 500% για την επένδυσή του.

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Πριν δύο εβδομάδες διαδόθηκε μέσω Facebook ένα βίντεο της σελίδας Bright Side σύμφωνα με το οποίο η Σουηδία καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει επισήμως το 6ωρο με τον ίδιο μισθό, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους απανταχού εργαζόμενους που ανταποκρίθηκα θετικά στην είδηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι online δημοσκόπηση της Mirror στην οποία έχουν απαντήσει ήδη 500 αναγνώστες, δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα (το 95%) τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του 6ώρου στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της σουηδικής Metro, το βίντεο - που μέχρι στιγμής έχει πάνω από 40 εκατ. θεάσεις, σχεδόν 480 χιλιάδες κοινοποιήσεις και 34 χιλιάδες σχόλια - δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

"Δεν καθιερώνουμε την 6ωρη εργάσιμη ημέρα" δήλωσε κατηγορηματικά η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της υπουργού Εργασίας της Σουηδίας. Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα της Metro, η Σουηδία απλώς δοκίμασε την 6ωρη εργάσιμη ημέρα σε περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων και χώρων εργασίας και δεν βρίσκεται ούτε κατά προσέγγιση κοντά σε μία επίσημη μετάβαση στο μειωμένο ωράριο (με τον ίδιο μισθό).

Αμφισβητήσιμα τα θετικά αποτελέσματα του 6ώρου

Όπως ισχυρίζεται πρόσφατο δημοσίευμα του Business Insider αυτό το σουηδικό πείραμα μικρής κλίμακας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί μία πλήρης αποτυχία ως προς τα θετικά αποτελέσματα που αναμενόταν ότι θα είχε στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και στην μείωση των απουσιών λόγω ασθενείας.

Για περίπου ένα χρόνο, οι νοσοκόμες σε ένα σουηδικό γηροκομείο εργάζονταν 6 ώρες τη μέρα με το μισθό που θα έπαιρναν για 8ωρη απασχόληση. Όπως προέκυψε από τη σύγκριση του προσωπικού στον οίκο ευγηρίας με μία ομάδα ελέγχου σε παρόμοιο χώρο εργασίας, οι 68 νοσοκόμες που δούλευαν 6ωρο απουσίασαν για λόγους ασθενείας τις μισές μέρες σε σύγκριση με τις νοσοκόμες στην ομάδα ελέγχου. Η έρευνα βρήκε ότι οι νοσοκόμες με το μειωμένο ωράριο ήταν 20% πιο ευτυχισμένες, βέβαια η μέτρηση της ευτυχίας είναι κάτι υποκειμενικό, σχολιάζει το Business Insider.

Ωστόσο στην περιοχή Κιρούνα της Σουηδίας, η δοκιμή του 6ωρου σε 250 υπαλλήλους που κράτησε για σειρά ετών, από το 1989 έως το 2005, σταμάτησε τελικά ελλείψει στοιχείων που να υποστηρίζουν τα πλεονεκτήματα μίας μετάβασης από το 8ωρο.

Πηγή : capital.gr

Related

blog 134039200005833553

Δημοσίευση σχολίου

Όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι απόρρητες και δεν δημοσιεύονται ή δίδονται σε τρίτους για οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη χρήση.

emo-but-icon


    • Οι εικονικοί φίλοι του facebook



      Διαβάστε το άρθρο


Recent

Hot in week

Με τη...ματια της ψυχης

Η ζωή αγάπη μου είναι μια θυσία και ένα ρίσκο.

Όσο πόνος και να υπάρχει μπορείς να τον ξορκίσεις με την αγάπη και το χαμόγελο ....Είναι το αντίδοτο του κακού και της δυστυχίας ....Γελάστε...

Παρατηρητης ... η παικτης;

Παρατηρητης ... η παικτης;
Ολοι θέλουμε να φτάσουμε κάπου να υλοποιήσουμε κάτι. Είναι όλα μέρους του παιχνιδιού που

Θελω να ακους το γελιο μου

Θελω να ακους το γελιο μου
Γι αυτό λοιπόν, δε θέλω να φοβηθείς στιγμή ή να λιγοψυχήσεις όσο είμαι εδώ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...

Τα φραγκα δεν κανουν τον ...
Τους συναντάμε συχνά. Παλουκάρια της φακής, με πλάτες άλλων ...

Η πιο όμορφη ηλικία

Η πιο όμορφη ηλικία
Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να ...

ενας ερωτικος ανθρωπος

ενας ερωτικος ανθρωπος
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν...

Η δυναμη της ευτυχιας ...

Η δυναμη της ευτυχιας ...
Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, επιθυμούν να ‘παγώσουν’ την ευτυχία ή τη στιγμή

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...

ολα φαινονται δυσοιωνα, ...
Αλλά και στη διαδρομή προς το ψηλότερο σημείο, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.

Οι oμορφοι aνθρωποι

Οι oμορφοι aνθρωποι
Γεννηθήκαμε και μας βάλανε στο κέντρο. Σ’ ένα κέντρο που είτε μας παραχάϊδευαν, είτε μας παραέκριναν ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...

Υπαρχουν κι αυτοι ...
Άνθρωποι αθορυβοι.Όχι ήσυχοι,όχι κοιμισμένοι,όχι παραιτημένοι από την ζωή.Απλά ...

Μπαμπα, σ’ αγαπω …

Μπαμπα, σ’ αγαπω …
Σήμερα θα γράψω για σένα, για σένα που με μεγάλωσες, που ακόμη και τώρα με μεγαλώνεις. Για την ακρίβεια μαζί ...

Connect Us

item
- Navigation -